Bedrijven bewegen, evolueren, groeien. Ook de rol van de leider, de ondernemer, verandert mee. Als ondernemer van een startup spendeer je je tijd nu eenmaal op een compleet andere manier dan als ondernemer van een familiebedrijf met 50 medewerkers. Stond jij al eens stil bij jouw wijzigende rol als bedrijfsleider? Is jouw rol mee geëvolueerd met je bedrijf? En wat zijn de valkuilen als dat niet zo is?
Veel ondernemers kennen hun markt als geen ander en zijn gepassioneerd door hun product of hun dienst. Vaak zijn ze ook oprichter van de onderneming en zijn ze vertrouwd met elk aspect binnen de bedrijfsvoering. Wanneer het bedrijf groeit, blijven medewerkers naar de zaakvoerder gaan met allerlei vragen, operationele problemen en goedkeuringen. Een valkuil, want in veel gevallen wordt de ondernemer zo bottleneckvan de eigen onderneming. Niettegenstaande het bedrijf groeit, blijft de ondernemer de meest bekwame persoon in het bedrijf. Wat eigenlijk betekent dat de ondernemer de capaciteiten van het bedrijf nog niet heeft vergroot buiten zijn of haar eigen talenten. Een situatie die een rem betekent op de verdere groei en ontwikkeling van het bedrijf. De behoefte van de ondernemer om alles persoonlijk te controleren, wat een sterkte was in de opstartfase, wordt een beperking.
Een tweede valkuil in het groeiverhaal van een familiebedrijf is ervan uitgaan dat succes uit het verleden garant staat voor succes in de toekomst. Doet je bedrijf het goed, dan heeft dit een invloed op zijn grootte, een bepalende factor voor toekomstig succes. In een groeiend familiebedrijf wordt het managen steeds complexer. Structuur en systemen worden een must om de groei te faciliteren. Om nog maar te zwijgen over uitdagingen zoals familiale opvolging of overname. De ondernemer die er het beste in slaagt om de structuur van het familiebedrijf aan te passen aan de grootte, heeft de meeste kans op slagen.
Een blik in de spiegel
Op een bepaald moment in de groei van je familiebedrijf kan je als ondernemer tot de vaststelling komen dat je mindset, vaardigheden en capaciteiten, die initieel tot succes hebben geleid, niet langer voldoende zijn voor toekomstig succes. Dan kan je een aantal zaken doen:
- Business as usual (met alle gevolgen van dien)
- Het familiebedrijf verkopen en opnieuw beginnen
- Een professioneel manager aanwerven
- Werken aan je eigen gedrag, vaardigheden en rol als ondernemer
Bij elk scenario is het van onschatbare waarde dat je als ondernemer bereid bent om los te laten, om de controle een stuk uit handen te geven en stil te staan bij wat jouw rol is in je eigen bedrijf. Naast de denkoefening rond persoonlijke ontwikkeling heeft de ondernemer nog andere katten te geselen. Als een bedrijf groeit, dan komt de nood om structuren en systemen te ontwikkelen. Ook dit vraagt een andere competentie. Een adviseur familiebedrijven kan je hierbij helpen.
Muzikant of dirigent
Naast het zelf bespelen van de viool, trombone, piano of harp word je meer en meer dirigent van het orkest. Je bepaalt steeds meer het wat en minder het hoe. De ondernemer wordt een dirigent die verschillende initiatieven aanmoedigt en orkestreert. In deze fase van groei wordt de rol van de ondernemer de rol van een “strategisch leider”. De focus ligt op de toekomstige richting van het bedrijf en de langetermijndoelen versus zelf het werk verrichten of het beheren van de dagelijkse werkzaamheden. En die nieuwe rol vraagt aanpassing. Voor velen is ze bijvoorbeeld niet concreet of productief genoeg. Een duidelijke bepaling van de nieuwe rol is dus onmisbaar. Daarnaast wordt communicatie een alsmaar belangrijkere taak voor de ondernemer. Medewerkers dienen goed te weten wat de gemeenschappelijke ambitie is en wat de doelen zijn. Alleen zo kan het orkest komen tot een harmonische symfonie.
Wil je inzicht krijgen in jouw rol als bedrijfsleider en in de noden van je bedrijf? Wil je aan de slag gaan met concrete verbeterpunten en zo de toekomst van je onderneming veilig stellen? Een organisatiescan kan een eerste stap zijn. Contacteer alnus vrijblijvend voor meer info of advies.